Közösségi szolgálat
Belépés



Online Demokrácia ACTIVITY

Csapatunk az Acta Diurna részt vesz egy országos versenyen, mely a www.teddoda.hu honlapon nyomon követhető. A játék neve Online Demokrácia Activity, 30 csapat versenyez, négy fordulóban. Az I. fordulóban bemutatkoztunk, a II.-ban az önkéntesség volt a téma, a III.-ban a „A mi hétköznapi hősünk”-et kellett bemutatni, a IV. forduló  pedig a média szerepéről és a nyilvánosságról szól.

Röviden magunkról: Hárman vagyunk a csapatban, Cintia, Liza és Kata. Mindhárman a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnáziumba járunk, 10.c-sek vagyunk. A csapatunk neve Acta Diurna, mely többek között az első római kori „hírlap” neve is volt. Mentorunk Alpek Zoltánné Sila. Van facebook oldalunk és persze blogunk is http://actadiurna3.blogspot.hu/, ahova várjuk szurkolóink véleményeit. Számítunk lájkjaikra és megosztásaikra is, hogy ezekből is erőt merítsünk a verseny záró fordulójára.

A verseny alapvetése a demokrácia, melyről a játék során egyre többet tudhatunk meg. Érdekesebbnél érdekesebb feladatokat kaptunk a fordulók során. El kellett készíteni a csapat működési szabályzatát, alapvetését, házszabályát. Izgalmasak voltak az önkénteskedéssel kapcsolatos feladatok. Mi a Vöröskeresztet választottuk, a véradás fontosságára hívtuk fel a figyelmet. Elmentünk egy állatmenhelyre is, ahol kutyasétáltatás volt a feladatunk. Az önkéntességgel kapcsolatosan 20 kérdésből álló kvízt is ki kellett töltenünk. Ebből is sokat tanultunk.

A III. fordulóban „A mi hétköznapi hősünk” volt a téma. Mi egy fiatalembert, Bakonyi Istvánt választottunk, aki eddigi élete során sok mindent elért. Tanul, tanít, dolgozik, és sok-sok önkéntes munkát vállal. Ahol csak tud, segít. Vele kapcsolatosan kiderült, hogy nem kell valakinek évtizedeket élnie ahhoz, hogy példaképpé válhasson.

A IV. forduló a média szerepéről, a nyilvánosságról szól, amely nélkül nehezen tudnánk elképzelni az életünket. A világ közvetítő csatornákon keresztül jut el hozzánk, és bizony kapunk hideget és meleget egyaránt. Győzzük kiválasztani az igazat és a hamisat. Hiszékenyek és manipulálhatóak vagyunk, bár ezt legtöbben tagadjuk. Jó példája a manipulációs technikák bemutatatásának a Hackni című dokumentumfilm, amelyről esszét kell írnunk, és amit figyelmébe ajánlunk mindenkinek.

A verseny során még jobban összekovácsolódtunk, és a csapattagok mindegyike hiszi, hogy a kitűzött célok, azok megvalósítása általunk lesz jobb! Nem parancsolunk és tiltunk, hanem véleményeket, tanácsokat adunk és osztunk meg egymással. Szerintünk is igaz, hogy demokratának lenni egyfajta magatartás.  Acta Diurna

 
Vakok és gyengénlátók számára
Banner
NÖRI
A Nemzeti Örökség Intézetének emlékezetpedagógiai partnerintézménye
Banner
Határtalanul
Banner
KRÉTA e-napló
Banner
NTP
Banner